enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Lenfoma

Lenfoma

Lenfoma Nasıl Teşhis Edilir?

Lenfomanın teşhisinde hasta genellikle doktora boynunda, koltukaltında veya kasığında olan bir şişlikle başvurur. Doktor tarafından muayenede bu şişlik bir lenf bezi olarak fark edilir. Eğer lenfoma şüphesi varsa buradan biyopsi alınarak bunun lenfoma olduğu ve çeşidi saptanır. Ancak burada en önemli faktör; lenf bezi büyümelerinin büyük bir çoğunluğu aslında lenfomaya değil, basit virüs, bakteri enfeksiyonlarına bağlıdır. Örneğin; boğazınızda olabilecek bir bakteri veya virüs enfeksiyonu boyunda lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Antibiyotik tedavisi verildiğinde veya virüs enfeksiyonu ise hiçbir şey verilmeden de 1-2 hafta içerisinde düzelir. Lenfomalarda önemli olan bir şişliğin çıkması ve bu şişliğin zaman içerisinde geçmemesi aksine büyümesidir.

Lenfomanın Türleri Var Mıdır?

Lenf bezi tümörü olarak bilinen lenfomaların 2 türü vardır. Birincisi; hodgkin lenfoma ikincisi; non-hodgkin lenfomadır. Ancak non-hodgkin lenfomada hız olarak üç ayrı türe ayrılır. Birincisi; oldukça yavaş ilerleyen non-hodgkin lenfoma tipi. İkincisi hızlı ilerleyen lenfoma tipi. Üçüncüsü de oldukça hızlı ilerleyen non-hodgkin lenfoma tipidir. Bu grubun hızı akut lösemi hızına yakındır. Bu üç ayrı grubun içerisinde de onlarca çeşit lenfoma vardır. Bunların tedavisi de birbirinden oldukça farklı olabilir. Bu nedenle başta lenfomanın çeşidinin doğru teşhisini koymak çok önemlidir.

Lenfoma (1)

Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfomanın tedavisinde etkili olan üç yöntem vardır. Birincisi; kemoterapi, ikincisi; radyoterapi, üçüncüsü; yeni geliştirilen hedefe yönelik biyolojik tedavi yöntemleridir. Var olan lenfoma çeşitlerine göre farklılık gösterir. Çok sayıda lenfoma olduğu için tedavi yöntemleri de son derecede değişkendir. Kemoterapiler çeşit olarak çok değişkendir ve bunlar birçok lenfoma çeşidinde kombine edilirler. Radyoterapi de genellikle bu kemoterapi kürleri verildikten sonra yapılır. Kemoterapi kürlerinin sayısı lenfomanın yaygınlığıyla sıklıkla ilgilidir. Küçük bölgede olan lenfomalara daha az miktarda kemoterapi verilmesi uygun olacaktır. Oldukça yaygın kemik iliğini, karaciğeri tutan lenfomalarda daha çok sayıda kemoterapi verilir. Kemoterapide sıklıkla daha yeni, biyolojik, hedefe yönelik tedavilerle karıştırılarak verilir. Örneğin; büyük hücreli lenfomalarda klasik kemoterapinin yanında mabthera dediğimiz cd20 pozitif olan hücrelere yönelen  ayrı biyolojik kemoterapi ajanıyla birlikte verilirler. Normalde %40 olan kurtulma şansını %60’lara kadar yükseltebilir. Yine bir lenfoma çeşidi olan multiple myeloma hastalığında biyolojik, etkili ilaçlar vardır. bu ilaçlar tümörlerin gelişmesini, ilerlemesini önler. Oldukça başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlarlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica