enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

HPV TESTİ NEDİR?

HPV TESTİ NEDİR?

HPV testi özellikle kanser yapan yüksek riskli HPV tiplerinin belirlenmek amaçlı smear testi sırasında alınan örnekten veya rahim ağzı doku örneğinden alınan bir testtir. Hedef yüksek riskli kistleri belirlemektir. Rutin taramada HPV testi yapılmaz. HPV testinin yapıldığı bazı durumlar vardır. bunlardan bir tanesi özellikle tarama protokolleri içinde 30 yaşından sonra smear testinin yanına HPV testi eklenerek doğruluk oranını arttırmak aynı zamanda da tarama sıklığını azaltmak amaçlı kullanılmasıdır. Rutin testte yapılması hastalarda gereksiz bir korkuya yol açmaktadır. Bu nedenden dolayı HPV enfeksiyonu olmak kanser olmak anlamına gelmez. HPV virüsünün varlığı bulunduğu zaman tedavi edilecek bir şey yoktur. Bizim tedavi ettiğimiz şey HPV’nin yapmış olduğu lezyonlardır. HPV’yi tedavi edemediğimiz için hangi tip HPV’ye sahip olup olmadığınızın çok önemi yoktur. Ancak bazı durumlarda hasta isteğine bağlı olarak HPV testi yapılabilir.

HPV Hangi Şekilde Rahim Ağzı Kanserine Neden Olur?

Rahim ağzı kanserinin nedeni HPV denilen virüstür. HPV virüsü cinsel yolla bulaşır. Genital bölgede enfeksiyon yapan 40 tip vardır. Bunların 15 tanesi kanserojen tiplidir. Bunların da içinde 16 ve 18 tipi en sık rahim ağzı kanseri yapan 2 tiptir. HPV enfeksiyonu demek rahim ağzı kanseri olmak demek değildir. HPV virüsü gelip rahim ağzı hücrelerine yerleştiğinde bağışıklık sistemimiz %90 olasılıkla bu virüsü ortadan kaldırır. Dolayısıyla bu enfeksiyonu sahip olup olmadığımızdan hiçbir zaman haberimiz bile olmayabilir. Ancak bir kısmında ise özellikle kanserojen tipler rahim ağzı hücrelerinde genetik değişikliklere yol açıp kanserojen değişikliklere götürebilirler. Bu süre kıs bir süre değildir. Yaklaşık 10-15 yıl kadar sürer. Dolayısıyla tarama, takip yöntemleriyle biz bu sürede daha kanser olunmadan bu kanseri tespit edip önleyebiliriz.

HPV TESTİ NEDİR (1)

HPV Nasıl Bulaşır?

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşır. Cinsel ilişki sonrasında bu virüs rahim ağzı hücrelerinin içine yerleşir. Bağışıklık sistemimiz %90 ihtimalle bunları 12-18 ay içerisinde ortadan kaldırırlar. Ortadan kaldıramadıkları özellikle yüksek riskli HPV enfeksiyonu ise rahim ağzı kanserine dönüşebilir. Kadınların yaklaşık %50 ile %80’i hayatlarının bir döneminde HPV enfeksiyonu ile karşılaşabilirler. HPV enfeksiyonu demek rahim ağzı kanseri olunacak demek değildir.

HPV Tedavi Edilebilir Mi?

HPV virüsünün şu an için herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. HPV enfeksiyonu vücuda geldiğinde bağışıklık sistemimiz bununla mücadele eder ve bunu %90 ortadan kaldırır. Bağışıklık sisteminiz iyi çalışıyorsa bu tür enfeksiyonlarla mücadele olanağınız daha yüksektir. Biz genellikle HPV enfeksiyonunun yapmış olduğu lezyonları kanser öncesi lezyonları ve siğil gibi lezyonları tedavi ediyoruz. HPV’yi tedavi edemiyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica