enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Uyku bozuklukları

Uyku bozuklukları

İnsan hayatının üçte biri uyku esnasında geçer. Uyku esnasında yorulan, yıpranan sinir sistemleri bakıma alınır. Bu süreç içinde insan gün içinde öğrendiklerini ayıklayarak depolar ve ertesi güne beyni hazırlar. Yetişkin yaştaki kişilerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 7-8 saattir. Fakat bu saat dilimi kişiden kişiye değişir. Kimi insanlara 7 saat uyku yeterken, kimi insanlara 9 saat uyku yetmektedir. Kimi sinirli insanlar daha az uyurken, kimi sinirli insanlara günde 10 saat uyku bile yetmeyebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür ki, uzun süre uykusuz kalan, yetersiz uyku alan kişilerin ruhsal ve bedensel sorunlarının olduğu görülmüştür. Yeterli uykuyu alamayan kişilerde ellerde titreme, boyun kaslarında zayıflık görülür. 90 saat uykusuz kalan kişilerde hayal görme gibi ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sebeple uyku bozuklukları insan hayatını ciddi şekilde etkileyen sağlık sorunu olarak kabul edilir ve tedavi edilmesi gerektiği belirtilir.
uyku bozuklukları
Uyku bozuklukları, uykunun miktarı ve kalitesi ile alakalı olan problemler ve uyku esnasında yaşanan anormal vakalar olarak ikiye ayrılır. Kişilerde uykusuzluk, uykuya dalma veya sabaha karşı uyanıp, bir daha uyuyamamak gibi sorunlar şeklinde ortaya çıkabilir. Psikolojik sorunların yanında kalp ve akciğer hastalıkları da uykusuzluk sorununa sebep olabilir. Bazı kişiler uyku esnasında uyurgezerlik diye tabir edilen sorunu yaşarlar. Uykuya daldıktan ortalama ilk bir iki saat içinde görülen uyurgezerlik, çoğu kişi tarafından önemsenmese de çok ciddi bir sorundur. Zira uyurgezer kişi, balkondan, pencereden, merdivenlerden düşebilir, sokağa çıkıp kaybolabilir.Bu sebeple uyurgezerlik başlar başlamaz hemen uzmana gidilmelidir. Uyku sorunlarının arasında diş gıcırdatma, horlama gibi sorunlar da sayılabilir. Bu iki sorun kişinin kendisini de yanındakini de son derece rahatsız eden ve tedavi edilmesi gereken uyku sorunlarıdır.
Uyku bozukluklarının tedavisinde bir çok farklı ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kullanılan ilaçların kullanım şekli ve dozajı kişiden kişiye değişeceği için, kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Zira fazla dozajlı bir uyku ilacı kişiyi ertesi gün uyku hali, sersemlik gibi şikayetlerle baş başa bırakır. Bu sebeple uyku sorunları yaşanmaya başladığında ihmal edilmeden, uzmanlara görünülmeli ve uyku sorunlarının altında yatan sebep ya da sebepler araştırılmalı ve uygun tedavi yoluna gidilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica