enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Kulak

KULAK: Yüksek evrim düzeyindeki hayvan­larda, işitme ve denge işlevlerini yerine ge­tirmek için özelleşmiş duyu organı. Bu or­gan kulak zarından kepçesine kadar uza­nan dış knlak, kafatası kemıkierı içerisine gomulu olan ve salyangoz (koklea) ile dolambaç (labirent)’ten meydana gelen iç kulak ve skisi arasında yer alan ve kuçuk işitme kemikçiklerini içeren ortakulak ola­rak uçe ayrılabilir. Kriardakımsı yapıdaki kulak kepçesinin sekli, ayrıca hareketlili­ği, çeşitli hayvanlarda değişik değişiktir. Bundan başlayan ve ıqı deri döşeli olan bir kanal, gerilmiş durumda olan ince Ku­lak zarında sonlamr Orta kulak, östakl (Eustachı) borusu aracılığıyla Yutak  ile ilişkisi olan, ıçı hava dolu bir boş­luktur. Bu boru, orta kulaktaki basıncın dış atmosfer basıncıyla esıt olmasını sağ­lar, aynca buradaki salgıları dışarı boşal­tan bir yol ödevini gorur. Orta kulak ayrı­ca Mastoid  boşlukta da ilişkili du­rumdadır; Çekiç, örs ve üzengi adını alan üç- kemikçik, kulak zarmı salyangozun bir bölümüne bağlanan bir kemik zin­ciri meydana getirir. Kulak zarına ve bu kemikçiklere yapışık olan küçük kas­lar, ses iletiminin şiddetini etkileyebilirler. İç kulak, bir sıvı ve üzerinde işitme .algı­layıcılarının yer aldığı özelleşmiş zarlardan yapılı salyangoz İle üç adet yarım daire kanalını tulumcuk, ve kesecik ‘ {ütfikül ve sakkül)Fi içeren (her üçünde.de sıvı ve işitme algılayıcıları vardır) dolambaçtan oluşmuştur.
kulak
Salyangoz ve dolambaçtan çıkan sinir lifleri, birleşerek sekizinci ka­fa çiftini meydana meydana getirirler (işit­me sinirin. acusticus). İşitme olayı sırasında dış kulaktan gi­ren ses dalgaları kulak zarının titreşmesi­ne neden olur. Bu titreşim kemikçikler ara­cılığıyla salyangozdaki sıvıya iletilir ve bu­radaki . merkezi zar boyunca, frekansı­na göre farklı şekilde yayılır. Karmaşık bir mekanizmayla bu titreşim, bazı belirli al­gılayıcı hücre gruplarının tercihan uyarıl­masına, işitme uyaranları meydana getir­mesine neden olur. Bu uyaranlar, şifreler­le iletilir ve birçok yüksek merkezde algı­lanır. Bu merkezler algılayıcıların duyar­lıkları üzerinde etkin olurlar. Dengede ise başın üç dikey düzlemden herhangi birin­de döndürülmesi, içlerinden geçen sıvıyı hareket ettirdiği için yarım daire kanalla­rındaki özelleşmiş hücrelerin uyarılmasına neden olur. Tulumcuk (ütrikül) ve kese­cikin içinde yerçekimiyle ilgili değişikliklere yanıt veren ve duvarlarında­ki algılayıcı hücreleri etkileyen minik kal­siyum karbonat tanecikleri vardır. Bu özel hücreler dalız (dehliz) kanalından geçen (vestibüller) sinirde uyaranların oluşması­na yol açar ve sözkonusu uyaranlar, beynin yüksek merkezlerine iletilir.
Kulak hastalıkları genellikle Sağırlık  veya çınlama nedenidir. Baş Dönme­si ve Ataksi , çevresel denge rahatsızlıklarıdır. Bunlara bulantı ve kus­ma eşlik edebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica