enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Grip İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Halk arasında soğuk algınlığı ve grip aynı hastalık olarak düşünülmektedir. Ancak her ikisi de virüslerle meydana gelmesine rağmen virüs türleri birbirinden farklıdır.

Soğuk algınlığı; nezle, burun akıntısı, geniz akıntısı, balgam gibi vücudu çok etkilemeyen burun ve boğazda şikâyet yapan hastalıklardır. Hâlbuki grip çok daha ağır bir hastalıktır. Çok yüksek ateş, titremeyle seyreder ve sonunda ciddi riskler doğurabilecek bir hastalık grubudur.

Soğuk algınlığı çeşitli virüslerin sebebiyet verdiği üst solunum yollarında hafif belirtilerle giden bir hastalıktır. Kuluçka süresi 24-72 saat arasında değişebilir. İlk belirtisi kuru kaşıntılı bir boğaz ağrısıdır. Ateş normaldir veya yüksek olabilir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük ve boğaz ağrısı en sık rastlanılan belirtilerdir. Koku ve tat duyusunda azalma, kulaklarda basınç hissi ve ses kalitesindeki değişiklikler daha sık rastlanan belirtiler olabilir. Soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur.

Grip İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir (2)

Grip; yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik ve aynı zamanda öksürük ile giden bir hastalıktır. Grip ve soğuk algınlığının bulaşma şekilleri ve belirtileri genellikle benzerdir. Fakat gripte; ateş, kas ağrısı ve baş ağrısı ön plandadır. Grip virüs dediğimiz mikroplardan oluştuğu için tedavisinde antibiyotiğin etkisi yoktur. Antibiyotikler virüsleri öldürmezler. Sadece bakteri türü mikroplara karşıdır.

Bazen gripte ve soğuk algınlığında antibiyotik verilmesinin nedeni koruyucu anlamdadır. Yani başka bir hastalığa dönüşümü önlemek, bakterilerin yeniden bir hastalık oluşturmasına engel olmak amaçlı verilir.

Grip İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir

Virüs Vücuda Nasıl Girer?

Hastaların yaydığı mikroplar aynı ortamda bulunan bir başkası tarafından solunduğu zaman bu mikroplar o kişide de hastalık yapar. Bu virüsler burun ve boğazdan solunum yoluyla girerler.

Hava sıcaklığındaki ani değişimler de soğuk algınlığı ve grip oluşumunu arttırır. Bunun nedeni burun ve boğazda mikroplarla savaşan hücrelerin, salgıların etkilenmesine yol açar. Soğuk hava, soğuk yiyecek ve içecek vücudun savunma mekanizmalarında bozulmalara neden olur. Bu nedenle mikrobun yerleşmesi ve hastalık yapma ihtimali daha da artar.

Grip İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir (3)

Nezle ve Gripten Korunmak Mümkün Mü?

Nezle ve gripten korunmak için hastalardan uzak durmak, kalabalık ortamlarda biraz daha dikkat etmek gerekir. Ev ortamında hasta varsa maske kullanmak faydalı olacaktır. Diğer bir korunma yolu da vücut direncinin artırılmasıdır. Vücut direncinin artırılması için mutlaka iyi beslenmek, uyku düzeninin iyi olması, dinlenmek, spor yapmak faydalıdır. Bunların yanı sıra vücut direncini arttıran bir takım vitaminler, mineraller, bitkisel ilaçlar kullanılabilir.

fruits and juice

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica