enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bipolar Bozukluk Hastalığı

Bipolar Bozukluk Hastalığı

Bipolar bozukluğun bir diğer ismi ise manik-depresif hastalıktır. Depresyon ve mani ataklarını belirten ruh hastalıklarından birisidir. Hasta da duygusal değişimler ön plandadır. Öyle ki hasta bir anda çok mutlu ya da bir anda çok mutsuz yani çaresiz olabilir. Bu durum kısa süreli ve geçicidir. Bipolar bozukluğun görüldüğü dönemler adolesan veya erişkinliğin başlangıcında görülüp ömür boyu devam etmektedir. Hastalık tedavi edilebilir ve hastayı hem sosyal anlamda, hem sağlık anlamında hem de hayata bakış açısı anlamında olumsuz sonuçlara götürmekten kurtarır. Aksi takdirde hastalık tedavi edilmezse işten atılma, madde kullanımı ve intihar gibi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Aynı zamanda hastalar aile içerisinde baskıya uğrar. Çünkü ilginç derecelerde davranış bozukluklarına neden olmaktadır. Tıbbi olarak kanıtlanamamış olsa da doktorlar bipolar bozukluğun genetik olduğunu söylemektedirler.
Bipolar Bozukluk Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki bu hastalık iki ayrı nöbet halinde belirir. Birisi manik nöbet şeklinde diğeri ise depresyon nöbeti şeklindedir. Manik nöbetin belirtisi olarak duyguların aşırı yaşanması aşırı mutluluk , aşırı üzüntü, kontrol edilemeyen bir sinir bulunmaktadır. Hasta nöbet anında her zaman yapmış olduğu davranışlardan farklı olarak davranmaktadır. Kontrolsüz bir enerji fazlalığı vardır, düşünürken ve konuşurken farkında olmadan hızlanır. Enerjinin çok olmasından uykuya eğilim azalır. Hasta kendisini hayali kahramanların gücünde olduğuna inanabilir. Cinselliğe gittikçe ilgi gösterir. Sürekli her şeye müdahale etmek iste ve bunların yanında madde kullanımında bulunabilir. Depresyon nöbetinde ise durum daha farklıdır. Hasta kendisini üzgün ve endişeli hisseder. Her şey hakkında kötümserdir olayların iyi yönlerini veya çıkış noktalarını göremez. Kendisini sürekli suçlu hisseder bu nedenle de değer görmediğini düşünür. Hiçbir şey yapmak istemez. Her şeyden sıklır oturma pozisyonunu bile sürekli değiştirir. Uyku sorunları yaşar ve bunun yanında kilo değişimleri sıklıkla görülür. Herhangi bir hastalığın nedeni olmasa da bedensel ağrı hisseder. Hayattan bıkar ve intihar etmek ister. Hastaların çoğu da intihar girişiminde bulunmaktadır. Manik depresif hastalarının mani atakları yaşayanları ile depresyon atakları yaşayanları iki uç nokta duygular olarak tanımlayabiliriz. Tam ortası olması gerekilen davranışları temsil etmektedir.
bipolar
Hastaların Kendileri Hakkında Düşündükleri Nelerdir?
Depresyon nöbeti geçiren hastalar yeteneksiz olduklarını düşünmektedirler. Akıllarının çalışma hızı yavaşlamış gibidir. Hissettikleri ümitsizlik ve elinden hiçbir şey gelmiyormuş gibi duygu yoğunluklarıdır. Hasta olmayan insanların hemen toparlayacaklarını söylemesinden rahatsızlardır. Kimsenin onları anlamadığını düşünmektedirler. Hasta son aşama olarak anlaşılamadığı, hissedemediği, düşünemediği ve hareket etmediği için yaşamanın mantıksız olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle de intihar girişiminde bulunmaktadırlar. Hipomani nöbeti yaşayan hastalar ise nöbet sırasında uçuşa geçtiklerini söylemektedirler. Her hareketleri hızlanmakta olup düşünürken acele etmektedirler. Sanki bir yarışmadaymış gibi hızlı bir şekilde cevap verip düşünmektedirler. Etrafta olup biten her şey aşırı derece de ilgilerini çekmektedir. Cinsel arzu anlamında ileri derecede istekli olmaktadırlar. Kendilerini sağlıklı, mutlu,huzurlu ve yenilmez hissetmektedirler. Mani nöbeti yaşayan kişiler ise nöbet sırasında çok daha hızlı düşündüklerini söylemektedirler. İstemsiz bir şekilde düşünce akışında bulunduklarını ve espri yeteneklerinin ya da bakış açılarının olumlu bir şekilde geliştiğini belirtirler. Etrafında olan insanların kendisinden korktuklarını zaman içerisinde onların kendisine tehdit oluşturduğunu düşünmektedirler. Kontrolünü kaybedebildiklerini ve çabuk sinirlenebildiklerini söylemektedirler. Bu hal ve davranışlar kesinlikle tedavi isteyen bir duruma gelinmiş demektir. Ne kadar erken tedavi olursa hasta o kadar az etkilenir. Çünkü hastanın dışarıda devam etmekte olan bir hayatı bulunmaktadır. Bu sosyal yaşantının aksamaya ya da olumsuzluğa neden olmaması için hasta biran önce tedavi edilmelidir. Hastalar ilk başlarda fark edilememektedirler. Çünkü hasta enerjik olmaktan mutludur. Çevresi tarafından bu durum fark edildiğinde hasta da sinirlilik ve beklenmedik tepkiler görülmesi aşamalarına ulaşmıştır. Hastalık fark edildiğinde hasta, hasta olduğunu kesinlikle kabul etmemektedir. Hastalık anlamında ruhsal bir sorun olduğu için ilk başlarda sadece ruhen tedavi edilir. Ama hastalık ilerlerse kullanılan kötü maddeler nedeni ile hastanın biyolojik sağlığı da bozulabilmektedir. Eğer bipolar bozukluk tedavi edilmezse hasta depresif ve manik nöbetleri uzun süreli olarak atlatmaktadır.
Bipolar Bozukluk Hastalığında Tedavi Nasıl Olmaktadır?
Uygulanan tedavi yöntemleri arasında ilaç ve psikoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Hastalar tedaviye kesinlikle cevap verirler aynı zamanda lityum kullanımı da manik nöbetler sırasında oldukça işe yaramaktadır. Hastaların muhakkak psikiyatr tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi için devlet hastanelerinin yanında özel olarak açılan psikiyatri hastanelerine de başvurulabilir. Aynı zamanda halk sağlığı için düzenlenen organizasyonlarda başlangıç olarak etkilidir. Tüm bunların yanında hastaların tedavi yöntemi bulmasında yardımcı olunmalıdır. Genel olarak hasta, hasta olduğunu kabul etmemektedir. Hastalığı kabul etse bile bu rahatsızlığın ruh sağlığı ile ilgisi olmadığını düşünmektedir. Muhakkak hastanın çevresi tarafından destek görmesi şarttır ve genelde hastalar etrafına ve kendisine zarar vermesin diye hastaneye yatırılmaktadır. Tedavi sürecinin uzun olduğunu ve bipolar bozukluk ile yaşanılabileceği hastaya anlatılmaktadır. Tedavi sonrasında da hastane desteğine başvurulmalıdır. Tedavi sürecinde ailenin de içine katıldığı grup tedavileri oldukça etkilidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica