enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Alzheimer

Alzheimer Nedir
Alzheimer, sanılanın aksine yaşlılığın getirdiği hastalıklardan biri değil, beynin anormal çalışması sonucu gelişen ciddi bir sağlık sorunudur. Genelde 60 yaş üzeri kişilerde görülen Alzheimer hastalığı, sebebi tam olarak bilinmemesine rağmen beyin dokusunun bozulmasının akabinde kişinin zihinsel ve fonksiyonel işlevlerinde bozulmalar görülmesi olarak ifade edilir.
Alzheimer nasıl ortaya çıkar
İnsan beyni ve sinir sistemi birbiri arasında uyumlu ve dengeli çalışan bir mekanizma gibidir. İnsan sinir hücreleri her gün düzenli olarak belli oranda ölür ve yerine hemen yeni beyin hücreleri gelir. Bu aşamada hafif derecede unutkanlıklar ile bilişsel fonksiyonlarda yavaşlamalar görülür. Bunun yanında bir takım hastalıkların sonucunda beyinde hatalı protein birikimi meydana gelir ve biriken hatalı proteinler sinir hücrelerinin normal fonksiyonlarını yürütmesini engelleyerek Alzheimer hastalığına zemin hazırlar.
Alzheimer
Alzheimer belirtileri nelerdir
Alzheimer hastalığında maalesef erken bulgu ve belirtileri tespit etmek çoğu zaman pek mümkün değildir. Ancak en net Alzheimer belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Kişi her hangi bir iş ile ilgilenirken konsantrasyon güçlüğü çeker.
Sürekli kafa karışıklığından, kolay karar verememekten şikayet eder.
Alzheimer belirtilerinden biri de kişilik değişiklikleri olarak göz çarpar. Zira Alzheimer hastası hastalığından başlaması ile birlikte bambaşka bir karaktere bürünmeye başlar. Garip davranışlar ve sözler sergilemeye başlayan Alzheimer hastası, gündelik işlerini bile yapmakta zorluk çekmeye başlar.
Sık sık unutkanlık, kısa ve uzun dönemde gelişen bütün olaylarda anlık hafıza kaybı gibi hatırlama zorluğu çeker.
Kimler Alzheimer hastalığı riski altındadır?
Alzheimer hastalığı en riskli kesim olarak genetik faktöre bağlı olarak gelişir. Yani ailesinde Alzheimer hastası olan kişiler en çok risk altında olan kişilerdir. Bunun yanında ailesinde down sendromu olan kişilerde yine aynı şekilde Alzheimer hastalığı riski taşımaktadır.
Alzheimer nasıl teşhis edilir
Alzheimer hastalığının teşhis edilmesi zorlu bir süreçtir. Çünkü Alzheimer hastalığının belirtileri bir çok farklı hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterdiği için çoğu zaman maalesef geç teşhis edilir ve doğal olarak Alzheimer tedavisine geç kalınmış olabilir. Bu sebeple Alzheimer belirtileri gözlenen hastanın bütün tetkileri tek tek doktor tarafından yapılıp, bütün hastalıklar tek tek elenip diğer hiçbir hastalık tespit edilmeyip, geriye sadece Alzheimer hastalığı kalana kadar kontroller devam etmelidir.
Alzheimer hastalığından korunmak için neler yapılmalı?
Alzheimer hastalığını önleyici ve başlangıç aşamasındaki Alzheimer hastalığını durdurmak amaçlı çeşitli tedavi yöntemleri ve ilaç tedavileri araştırmaları günümüzde de devam etmektedir. Özellikle Alzheimer hastalarının beyninde görülen ve hastalığa sebep olan iltihabı azaltarak yok etmek ve önlemek çeşitli antienflamatuar (iltihaba karşı etkili) ilaçlar araştırılmaktadır. Bunun yanında insan bedeni için en iyi antioksidan olan E vitamini bol bol tüketilmelidir. Bunun dışında yumuşak margarinler, yumurta, yeşil bayraklı sebzeler, kuru baklagiller, bitkisel yağlar Alzheimer dan korunmak için tüketilmesi gereken besinlerdendir.
Alzheimer Hastalığı Tedavisi Var mıdır
Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin ölmesi ve yerine yeni beyin hücrelerinin gelmemesi ile ortaya çıktığı düşünülen bir hastalık olup hastalığın geç fark edilip tedavi sürecine geç başlanması sonucu ortaya kişinin kendi işini kendi görememesi, aşırı unutkanlık, çoğu zaman yatağa bağımlı hale gelmesi gibi ciddi sorunlara sebep olabilir.
Alzheimer tedavisi 3 farklı etaptan oluşmaktadır:
Alzheimer tedavisi birinci etap: Eğitim ve destek
Alzheimer tedavisi ikinci etap: Alzheimer’ın ilaç tedavisi
Alzheimer tedavisi üçüncü etap: Destek tedavisi
Birinci basamak: Eğitim ve destek:
Alzheimer hastalığının birinci basamağında hem hastaya hem de hasta yakınları hastalık ile ilgili bilgiler verilir. Alzheimer hastalığının en önemli sorunu olan unutkanlık ve kafa karışıklığını çoğaltan bir takım uyku ilaçları ve kaygı giderici ilaçları daha az kullanmak gerektiğini hasta yakınlarına bildirmek gerekir. Bazen hastalığın erken evrelerinde bile Alzheimer hastası kaybolabilir, ocağı açık bırakabilir, kapıyı açık unutarak evden çıkabilir. İşte bu yüzden hasta sürekli gözlem altında tutulmalı asla yalnız bırakılmamalıdır. Bunun yanında özellikle araba, motor kullanmasına müsaade edilmemelidir.
İkinci basamak: Alzheimer ilaç tedavisi
Alzheimer hastalığının tedavisi için geliştirilmiş bir ilaç henüz yok. Ancak hastalığın en son evreye ulaşmasını ertelemek amacıyla çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Alzheimer tedavisinde kullanılan bu ilaçlar hastanın sinirlilik, hırçınlık, unutkanlık gibi sorunların en az derecede olması için kullanılır. Bu ilaçlar mide bulantısı, kusma yapabilir.
Üçüncü basamak: Alzheimer destek tedavisi
Alzheimer hastalığı sadece unutkanlık, zihin gücünde zayıflama olarak kendini göstermez. Alzheimer hastası çok hırçın, çok sinirli, depresyon geçiren, halüsinasyon gören bir durum yaşar. İşte bu aşamada hastaya Alzhaimer ilaçlarının yanında destek amaçlı ruh sağlığını koruyacak ilaç tedavisine başlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica