enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

AİDS

AİDS
A+
A-

Afrika’da yerleşik bir hastalık niteliği taşıyan, ama Batı ülkelerinde yakın dönemde görülmeye başlanan hastalık. Açık adı sonradan edinilme bağışıklık yetmezliği sendromu olan AİDS, hücresel bağışıklığın gün geçtikçe yitirilmesine yol açarak hastanın enfeksiyon hastalıklarından birinden ölümüne yol açar. AİDS‘ e yakalanan hastaların çoğunda aslında ender rastlanan bir damar uru olan Kaposi sarkomu da görülür. Beden sıvılarıyla ve kan yoluyla geçtiğinden özellikle eşcinseller, damardan iğne yoluyla uyuşturucu alan kişiler arasında yaygındır. Ayrıca, hastalıklı kan verilmiş kişilerde, hastalıklı kişilerle cinsel ilişkide bulunanlarda, hastalıklı annelerin çocuklarında da görülür. Henüz tedavi edilemeyen AİDS’den korunmak için, beden temizliğine dikkat etmek, cinsel ilişki sırasında prezarvatif kullanmak, vb. önlemler önerilmektedir.
 
Aids Belirtileri
AİDS Belirtileri Nelerdir?
AİDS hastalığı, bilindik virüs sebepleri ile ortaya çıkan belirtilere benzeyen belirtileri gösterir. AİDS hastalığına yakalanan kişide, aynı grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda görülen belirtilerin aynısı AİDS belirtileri de virüsün öteki hastalıklarda gösterdiği belirtilerdendir. Kişinin mevcut şikâyetlerine bakarak, AİDS tanısı koymak aslında imkânsızdır. AİDS teşhisi için en kesin yol yapılacak olan testlerdir. AİDS belirtileri genel olarak sıralamak gerekirse: AİDS hastası olan insan, gün içinde aslında yorucu hiçbir aktivite yapmamasına rağmen, bütün gün hep yorgun, hep halsizlik çeker. AİDS hastası kişi, gün içinde sürekli dalgınlık, zihin bulanıklığı, dikkat eksikliği, konsantre olamama gibi sorunlar yaşar sık sık.
Aids
AİDS hastası olan kişi, önüne geçemediği bir şekilde hızla kilo verir ve zayıflamaya başlar. AİDS hastası olan kişinin bazı bölgelerinde, özellikle lenf bezlerinde fazla çalışmaya bağlı olarak lenf bezleri kabarmaya başlar. AİDS hastası olan kişi gün içinde sürekli kuru öksürük nöbetleri geçirir. AİDS hastasının dilinin üst kısmında beyaz lekeler görülmeye başlanır. AİDS hastası olan kişinin derisine bakıldığında, kalınlaşma, sertleşme, morluklar belirmeye başlar. AİDS hastası olan kişi gün içinde defalarca ishal durumunda tuvalete çıkar. AİDS hastası, özellikle öksürük nöbetinde nefes darlığı çeker.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica