enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Vertigo

Vertigo hastalığının sebepleri, ne kadar sürdüğü tedavisi hakkında bilgileri aktarmadan önce bir zamanlar en şiddetli şekilde vertigo hastalığını yaşamış biri olarak doğru tedavi yöntemleri ile geçici bir hastalık olduğunu bilmenizi isterim.
Vertigo, kişinin en şiddetli şekilde baş dönmesi hissetmesinin ardından mide bulantısı, kusma isteği, zaman zaman duyma zorluğu, hızlı kalp çarpıntısı yaşadığı tablodur. Kişi şiddetli baş dönmesi ile birlikte hızlı kalp çarpıntısı aynı anda hisseder. Ortalama 5 ila 60 saniye süren bu şiddetli baş dönmesi ve kalp çarpıntısı aniden kesilir ve kişi yaşadığı vertigo atağı sonrası bir kaç saat kendisini çok yorgun, bitkin hisseder uyuma ihtiyacı hisseder.  Vertigo genelde 4o lı yaşlarda görülse de bazı vakalarda 20 li yaşlarda da rastlanıldığı bilinmektedir. Kadın veya erkekte fark edilmeden görülebilen vertigo aslında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması sebebiyle gerçekleşmektedir.

Vertigo Sebepleri Nelerdir

İç kulak içinde yer alan kalsiyum karbonat kristallerinin yerinden oynayarak yer çekimin etkisi ile düşmesi ve başınızı çevirmenizle birlikte yaşanan şiddetli baş ağrısı pozisyonel vertigo olarak beliren baş hareketine bağlı olarak gelişen hastalıktır.
Genelde sabah yataktan kalkarken şiddetli şekilde baş dönmesi yaşayarak vertigonun ilk sinyalini yaşayan hasta, deprem olduğunu sanacak kadar yoğun bir baş dönmesi yaşar. Bazı hastalarda başını sadece sağa veya sadece sola çevirdiğinde ortaya çıkan şiddetli baş dönmesi bazı hastalarda ise başını hangi tarafa çevirirse çevirsin yaşanabilmektedir. Süre olarak çok kısa devam etse de vertigo hastası için bu kısa süre çok ağır geçmektedir. Şayet başınızı sağ çevirdiğinizde vertigo atağınız tutuyorsa hemen başınızı sola çevirerek vertigo atağının süresini kısaltın.
vertigo
Yaşanan vertigo atakları kişiye göre günde bir kez veya birkaç kez başın çevrilmesine bağlı olarak yaşanır. Her atak tedavi süreciyle birlikte bir öncekinden daha hafif ve daha kısa süreli olarak atlatılır. Kişi atak dışındaki sürelerde şiddetli mide bulantısı yaşayabilir. Bu sebeple iştahsızlık vertigo hastalığının akabinde gelişir. Kişi öyle ki içtiği sudan, yediği ekmek diliminden bile mide bulantısı şikayeti ile karşı karşıya kalabilir.

Vertigo Kimlerde Hangi Yaşlarda Görülür?

Vertigo genelde yaş itibariyle görülebileceği gibi başa alınan ani bir darbe, yanlış yastık seçimi, uzun süre başın hareketsiz yanlış pozisyonda kalması gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Örneğin çok düz yastık ile yatan kişiler, uzun süre başını hareket etmeden bilgisayar başında çalışan kişiler, düşme veya herhangi bir sebep ile başına darbe almış kişiler vertigo şikayeti görülen kişiler arasında yer almaktadır.

Vertigo tedavisi

Vertigo tedavisi, doktorun hastaya tanı koyması için uyguladığı baş çevrilmesi testi akabinde istem dışı gelişen ritmi göz hareketlerini takip etmesi ile tanı konur ve tedavi sürecine geçilir. Vertigo tedavisinde verilen ilaçlar genelde mide bulantısını önlemek ve baş dönmesini önlemek amaçlıdır. Ancak ilaç tedavisinden öte asıl tedavi yöntemi hastanın başını doktorun doğru manevralarla aşama aşama, adım adım çevirerek belli hareketler yaptırarak düşen kristallerin tekrar olması gereken yere yöneltmesi ile gerçekleşir. Bu sayede çoğu zaman ilaç tedavisine hiç gerek kalmadan bu düzeltici manevralar sayesinde vertigo hastalığı tamamen yok olur.

Vertigodan korunmak için neler yapılmalı?

Vertigo, sıradan bir baş dönmesi olarak algılanmaması gereken ciddi bir hastalıktır. Zira gün içinde yaşanan vertigo atakları kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Örneğin kişi araç kullanmaktan, denize ve havuza girmekten, motor kullanmaktan, yüksek alanlara çıkmaktan kaçınmalıdır. Çünkü vertigo atağı anında yaşanan şiddetli baş dönmesi ile  araba kullanırken, motor kullanırken, denizde veya havuzda yüzerken, yüksek bir yerde bulunurken kişi dengesini kaybederek hayati tehlike yaşayabilir. Vertigo hastalığının uzman bir kkb doktoruna tedavi edilmesinin ardından kişi yüksek yastık ile yatmalı çünkü düz ve alçak yastık kristallerin düşmesine sebep olabiliyor. Tuz, sigara, çay ve kahveden uzak durmalı zira vertigonun etkisi ile yaşanan mide bulantısı bu tuz, sigara, çay, kahve mide bulantısını daha çok artıran etkenlerdir. Tedavi sürecince doktorun verdiği vertigo egzersizleri düzenli olarak yapmak, stresten uzak durmak, ani baş hareketleri yapmamak, alerjik hastalıklara sebep olabilecek etkenlerden uzak durmak, enfeksiyonel hastalıklardan korunmak,  kan dolaşımınızı yavaşlatacak kadar hareketsiz kalmak örneğin bilgisayar başında saatlerce oturmak gibi son derece önemli etkenlerden uzak kalmak vertigodan korunmanın en etkili yolları.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica