enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Unutkanlık

Unutkanlık hem gençlerde hem de yaşlılarda sık karşılaşılan bir sorundur.

Hangi Hastalıklar Unutkanlığa Sebep Olur?

Pek çok hastalık bunun altında yatmakla birlikte çoğu zaman özellikle genç hastalarda görülen unutkanlık da altta yaşamın verdiği yoğun stres ve depresyon gibi sebepler yatmaktadır. Unutkanlığın yanı sıra bazı vitamin eksikleri ya da eşlik eden bazı hastalıklar da unutkanlığa sebep olabilmektedir. En sık görülen vitamin eksikleri B12’dir. B12 vitamin eksikliğine bağlı unutkanlıklar tedavi edilebilir sebepler arasında oldukça ön sıralarda yer almaktadır. Bunun yanı sıra tiroid bezinin az çalışmasıyla giden hipotiroid denilen hastalıkta da unutkanlık sık olarak görülmektedir. Bu yüzden unutkanlıkla başvuran hastalarda hem B12 vitamini hem de tiroid fonksiyon testi dediğimiz tiroid bezinin nasıl çalıştığını gösteren testleri istemekteyiz.

Unutkanlık

Unutkanlık Yaşla Birlikte Artar Mı? Unutkanlık Doğal Süreç Midir?

İleri yaşla birlikte unutkanlığı daha sık olarak görmekteyiz. 65 yaş üstünde unutkanlık artık %15’lere yakın karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu noktada unutkanlığın ne derece olduğu önemlidir. Tek başına unutkanlık özellikle son zamanlarda artık adına iyice alıştığımız Alzheimer hastalığını birlikte getirmektedir. Alzheimer hastalığının yanı sıra unutkanlığa sebep olan başka hastalıklarda demans çeşitleri de bulunmaktadır. Alzheimerın dışında damar tıkanıklığına bağlı yahut parkinson hastalığına eşlik eden unutkanlıkları da görebilmekteyiz. Bunların hepsi ileri yaş ve hastalıklarla birlikte eşlik etmektedir.

Unutkanlık (3)

Unutkanlığı önlemek ya da önlem almak altta eğer sebebi bilinen bir rahatsızlık mesela B12vitamin eksikliği ya da hipotiroid yani tiroid bezinin az çalışması gibi bir sebep varsa bunları tedavi ederek önleyebiliriz. Ama bunların dışında unutkanlığın gelişmemesi şeklinde koruyucu çok fazla önlem alınamamaktadır. Kanıtlanmış olarak bulmaca çözmek, zihin işlevlerini arttırmak ya da kitap okumak tabii kişilerin belli ir yaştan sonra değil tüm yaşamı boyunca ne kadar çok bu işlerle uğraşırsa ve ne kadar çok aktif halde beynini çalıştırırsa unutkanlık birazcık daha ötelenebiliyor.

Bunamayla Unutkanlık Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?

Bunama yani demans beraberinde unutkanlıkla birlikte mutlaka bulunması gerekiyor. Ama yanı sıra sadece hastalarda unutkanlık olduğu için biz bu hastaya Alzheimer ya da demans tanısı koymuyoruz. Beraberinde insanların günlük yaşam aktivitelerinde de kayıpları görüyoruz. Demansın belli aşamaları vardır. Erken aşama, orta aşama ve ileri evre olmak üzere. Her evrede farklı bulgular farklı smptomlar hastalığa eşlik edebilmektedir. Dolayısıyla hastalıkta ilk başlarda ufak unutkanlıklarla karşımıza çıkarken zaman içinde hastaların günlük yaşam aktivitelerinde azalmalar, kişilik değişiklikleri şeklinde de unutkanlığı, bunamayı demansı görebiliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica