enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Tetik Parmak Nedir?

Tetik Parmak Nedir?
A+
A-

Tetik parmak, parmak anatomisinde özellikle yeri olan bizim el ayamızda bulunan çeşitli kılıflar var. Bu kılıflar parmaklarımızı katlayan tendonların içinden geçtiği adeta bir örgüdür. Bu tendonları koruyor, güçlendiriyor ve mekanik olarak ona destek veriyor. Bunlardan a1 pulley dediğimiz daha çok el ayasına yakın olan bir askı var. O askının kalınlaşması, tendonların da şişmeyle beraber bu kalınlaşmaya iştirak etmesi sonucunda parmak hareketlerinde adeta bir ateşli silahın tetik mekanizması gibi atlamanın olması, bazen katlıyken açılamaması, açıkken de katlanamaması gibi bulgularını verir. Ağrılıdır. Genellikle fonksiyonların zorlanması, fonksiyonların yerine getirilememesi şikayetiyle hastalar bize müracaat eder. Ama ağrılı olarak kilitlenip açılamayan parmakların durumları da görülmektedir.

Tetik Parmak Neden Olur?

Tetik parmak neden olur aslında çok tartışmalı bir konu olmakla beraber kesin bilinen hususlardan bahsetmek istiyorum. Bazı hastalıklar özellikle buna yol açabiliyor. Bunların arasında hipertansiyon, şeker hastalığı, romatizma gibi sistemik hastalıkları sayabiliriz. Onun dışında elini aşırı tekrarlayıcı hareketlerde kullanan bunun içinde klavye kullanan ofis çalışanlarını, ev kadınlarını veya ağır işçileri sayabiliriz. Bir kavanoz açma faaliyeti bile aşırı şekilde ve tekrarlayan şekilde yapıldığında buradaki bahsettiğimiz parmakları oynatan tendonların etrafındaki kılıflarla tendonlar arasında bir enflamasyona şişliğe neden olur. Bu olay kronikleştiğinde de tetik parmak husule gelir.

Tetik Parmak Nedir

Tetik Parmak Nasıl Tedavi Edilir?

Tetik parmak bizim hastada bulduğumuz tablonun aşamasına göre tedavi edilir. Başlangıç aşamasında basit egzersiz tedavileri ve sağma diye tabir edebileceğimiz parmakların lenfatik dolaşımlarını artıracak yani o bölgedeki şişliği azaltmaya yönelik masaj tedavileriyle beraber egzersizle tedavi edilebilir. İstirahat atelleri kullanılabilir. Biraz parmağı rahatlatmak ve içerdeki şişliği indirmek esastır. İlerleyen aşamalarda ise kortizon enjeksiyonları veya cerrahi tedavi metotlar uygulayarak oradaki kılıfın gevşetilmesi şeklinde tedavileri vardır. Kortizon enjeksiyon tedavisi çok yanlış anlaşılabilen bir tedavidir aslında. Kortizonun isminden kaynaklanan korkulu bir durum gibi algılanabilir. Ama etkili bir tedavidir. Ancak bilinmelidir ki birden fazla enjeksiyon gereksiniminin duyulması da nadir değildir. Cerrahi tedavide ise yaklaşık 1,1-5 cm.lik avuç içinde yara açılmasıyla içerdeki o tendon hareketlerini kısıtlayan kılıf kesilerek rahatlatılır. Daha sonrasında ise herhangi bir cihazla hareket limitasyonu yapılmaksızın hasta günlük hayatına döner. Yaklaşık bir haftalık, on günlük periyottan sonra bir daha tekrarlamamak koşuluyla hasta iyileşir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica