enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sosyal Fobi Nedir, Nasıl Belirti Verir?

Sosyal Fobi Nedir, Nasıl Belirti Verir?

Sosyal fobi ortamlardaki başka insanların varlığının kişide şiddetli bir korku yaşanmasına neden olmasıdır. Sosyal fobisi olan kişiler sürekli başka insanlar tarafından değerlendirilebileceklerini düşünürler. İnsanların onları izlediğiniz, takip ettiğini, onları çok olumsuz yönde eleştirdiklerini düşünürler. Bu da bu kişilerin sosyal ortamlarda kendilerini çok kaygılı hissetmelerine, daha utangaç bir tutum sergilemelerine, çok konuşmamalarına yol açar. Sosyal fobik hastalar grup içinde bir aktivitede bulunmaktan da kaçınırlar. Bazıları grup içinde yemek yemek istemezler, bazıları konuşmak istemezler ya da bir sunum yapmaları gerektiğinde bu tür görevleri almaktan kaçınırlar. Bu tür şeyler onları gerçekten çok kaygılandırıyor. Bu yaşadıkları kaygı da sosyal fobisi olan kişilerin bedensel belirtiler de yaşamalarına neden oluyor. Bedensel olarak çarpıntı yaşayabiliyorlar, ellerinde, ayaklarında titreme yaşayabiliyorlar, nefes alamama gibi belirtiler yaşıyorlar. Ayrıca yüzlerinde bazen de vücutlarında kızarma olabiliyor. Ayrıca aşırı şiddetli durumlarda da midede kramplar görülebilir.

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilebilir?

Sosyal fobide en etkili tedavi yöntemi psikoterapidir. Bu psikoterapi süresince kişiyi kaygılandıran özellikler üzerinde durulur. Bu düşünceler daha olumlu olanlarla, farklı düşüncelerle değiştirilmeye çalışılır. Ayrıca kişinin kaygılandığı durumlarla, davranışlarla yavaş yavaş yüzleşmesi sağlanır. Tabii bu hastanın durumuna ve kaygı düzeyine göre belirlenir. Kişinin böyle şeyleri kendi kendine yapması bazen sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Uzmanın yardımı bu noktada çok önemlidir. Bunun dışında stresi azaltacak her türlü aktivitenin sosyal fobinin tedavisinde önemli rolü var. Spor yapmak özellikle stresi çok azaltan bir şeydir. Spor yapmak onlara kendilerini daha iyi hissettiriyor ve kaygılarını azaltıyor.

Sosyal Fobi Nedir, Nasıl Belirti Verir

Sosyal fobisi olan birçok insanında çok mükemmeliyetçi olduğunu görüyoruz. Mükemmeliyetçi olan insanların bu yönleri psikoterapi sürecinde törpülenmeye çalışılıyor. Çünkü onlar her şeyi mükemmel yapma peşinde oldukları için onlara zarar veriyor. Kendilerini sürekli takip altında hissediyorlar. Bir de sosyal fobik insanlar sürekli başka insanların onları değerlendirdiğini, izlediğini ve onlarla ilgili çok olumsuz eleştirilerde bulunduğunu düşünüyorlar. Bu yanlış algıları kişinin değiştirilmeye çalışılıyor. Bazen davranışsal ödevler veriyoruz. Gidip sosyal ortamlarda gözlem yapmalarını istiyoruz. Onun dışında sosyal fobik hastaların belli bir süre sonra kendilerini depresif hissetmeye başladıklarını da görüyoruz. Çünkü sosyal ortamlardan kaçınıyorlar. Evden çok çıkmıyorlar. Sosyal etkileşime girmeyince de bir süre sonra depresyon geliştirebiliyorlar. Bu tür hastalarda da ilaç desteği alınmasında fayda olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica