enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Prolaktinoma Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Prolaktinoma Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Prolaktinoma hipofiz bezindeki iyi huylu tümör anlamına gelir. Prolaktinoma hastalığının kadında ve erkekte farklı belirtileri vardır. Kadınlarda adet düzensizlikleri, adetin gecikmesi, adet miktarının azalması, göğüslerden süt gelmesi, göğüslerde ağrı gibi belirtilerle başlar. Eğer daha ilerlerse tümör büyürse, tümörün bası etkilerine bağlı baş ağrıları, görme bozuklukları ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse eğer başka hormon eksiklikleri ortaya çıkabilir. Ama prolaktinomaya özgü belirtiler, adet düzensizliği ve göğüslerden süt gelmesidir. Her prolaktinoma da göğüslerden süt gelmesi şart değildir. Adet düzensizliklerinden sonra adetin kesilmesinde ortaya çıkar. Yani önce adet miktarı ve sıklığı azalır, daha sonrada adetler kesilir. Genç birinde iki ay, üç ay adet görememe prolaktinoma olmanın en önemli belirtisidir. Mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Basit bir kan testi ile hastalık teşhis edilebilir. Ayrıca prolaktinoma kadınlarda düşüklere de neden olabilir. Cinsel isteksizliğe de neden olabilir. Erkeklerde ise belirtileri daha çok cinsel isteksizlik ve cinsel güçsüzlükle başlar. Erkeklerde genelde tanı konduğunda daha büyük tümörler görülmektedir. Bunun nedeni hala tam olarak bilinmiyor. Yani kadın, erkek tümörünün boyutunda gerçekten bir farklılık mı var yoksa erkekler bu belirtileri daha çok psikolojik nedenlere bağlayıp daha mı geç doktora başvuruyorlar. Bu konu doktorlar tarafından tam olarak bilinmemektedir. Erkekte cinsel isteksizlik, cinsel güçsüzlük, sperm miktarında düşme gibi belirtilerle ortaya çıkar, erkeklerde de göğüsler büyüyebilir. Yine göğüslerde ağrı, süt gelmesi, büyüme gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ancak prolaktinoma daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır, erkeklerde daha nadir görülmektedir.

Prolaktinoma Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Prolaktinoma Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Prolaktinoma hastalığının birinci basamak tedavisi ilaç tedavisidir. Dopamin agonisti denilen ilaçlardan, haplardan, doktorunun uygun görebileceği dozlarla kullanan bir hastada hastalık tedavi edilebilir. Ancak çok nadir olarak yüz hastadan belki bir ya da ikisinde ilaca direnç söz konusudur. Yani ilaca rağmen prolaktin değeri düşmeye bilir ya da tümör boyutu küçülmeyebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi gündeme gelir. Cerrahi tedavisinde yetersiz kaldığı durumlarda ışın tedavisi üçüncü basamak tedavi olarak gündeme gelebilir.

Prolaktinoma Hastalığı Sadece Kadınlarda Mı Görülür?

Prolaktinoma hastalığı daha çok kadınlarda görülür. Genç, erişkin hastalığıdır. Ancak erkeklerde de görüldüğü olur. Erkeklerde görülen prolaktinomalar genellikle daha büyük boyutta tümörlerdir. Daha agresif seyrederler ama kadın, erkek her ikisinde de görülebileceği unutulmamalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica