enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Omuz Sıkışma Sendromu

Omuz Sıkışma Sendromu

Omuz sıkışma sendromu, hastaların omuzunda ağrı, hareket kısıtlılığı özellikle kolunu yukarıya kaldırmakta güçlük, gece yatarken ağrı şeklinde ortaya çıkan sıkıntılarla meydana gelen bir durumdur. Hastaların genellikle doktora gidişleri hemen olmaz. Bir süre omuzdaki ağrının geçmesini beklerler ama zaman içerisinde geçmediği için hareketlerin kısıtlandığını görerek birkaç hafta gecikmeyle de olsa doktora geldikleri bir durumdur. Omuz sıkışma sendromundan bahsetmek gerekirse omuzda ağrı, hareket kısıtlılığı, özellikle elini sırtına götürmekte ve yukarı kaldırmakta güçlükle ortaya çıkan bir durumdur. Omuz bizim en geniş hareket açıklılığına sahip eklemimizdir. Omuz ekleminde kürek kemiği, köprücük kemiği ve kol kemiğinin oluşturduğu bir eklemdir. Kürek kemiğine yapışan birtakım adeleler bir bant şekline gelerek kol kemiğinin üst kısmına yapışır.

Omuz Sıkışma Sendromu (2)

Omuz eklemimizde bu şekilde çok yönlü bir hareket açıklığı sağlar. Bazı durumlarda özellikle sporcularda, fırlatma türü spor yapanlarda veya sanayide çalışanlarda, kolunu yukarıya kaldırarak çalışanlarda, cam silenlerde, boyacılarda çok daha sık görülür. Bunun sebebi de kolumuzu sürekli kaldırmaya çalışarak iş yapmaya çalıştığımızda kolun üstündeki tendonlar kürek kemiğinin çıkıntılı kısmının altına sıkışacağı için zaman içerisinde tahriş olur. Bir süre sonra o bölgede ödem gelişir. Ödem sonrası dar aralıktaki çalışma şekli zorlaşacağı için öncelikle ağrı daha sonra da hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilir. Tedavi eğer olmazsa bir süre sonra tendonlar zaman içerisinde tahriş olup yırtıklara sebep olabilir. Omuz sıkışma sendromunda tanı çoğu zaman muayene ile konulabilir. İyi bir hikaye, iyi bir muayene ile omuzdaki problem ortaya konabilir. Bununla birlikte röntgen, mr, ultrason gibi birtakım tetkiklerle de omuz sıkışma sendromunun tanısını koyabiliriz.

Omuz Sıkışma Sendromu (3)

Tedavide öncelikle ilaç, istirahat, soğuk uygulamalar omuz sıkışma sendromun ilk basamaktaki tedavisidir. Buna rağmen hastalar eğer tedavi olamazlarsa fizik tedaviden, birtakım uygulamalardan destek alabiliriz. Eğer hastalık çok uzun süre tedavi edilmeyip ileri boyutlara gelmişse, omuz hareketleri çok kısıtlanmışsa veya beraberinde tendon yırtığı ortaya çıkmışsa da böyle bir durumda cerrahi tedaviye başvururuz. Cerrahi tedavinin iki şekli vardır. Kapalı artroskopi bir de mini açık veya yarı açık dediğimiz şekilde cerrahi olarak bu hastalar tedavi edilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica