enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Migren Ağrıları

Migren Ağrıları

Migrenin Türleri Nelerdir?

Migreni basit migren ve auralı migren olarak iki ana türe ayırabiliriz.

Basit migren çok bildiğimiz klasik baş ağrısı, bulantı, kusma, ışıktan, sesten rahatsız olmadır. Genelde yarım baş ağrısıyla kendini gösterir. Işıksız, sessiz, karanlık odaya çekilip atlatılır. Bulantıyla beraber bazen kusmanın da eşlik ettiği baş ağrısı türüdür.

Auralı migren dahaMigren Ağrıları az rastlanır ve çok ilginçtir. Auralı migrende hiç baş ağrısı olmayabilir. Hiç baş ağrısı olmadığı için sessiz migren olarak da adlandırılır. Daha çok aura deyince akla görsel simgeler gelir. Migrenli olan ve aura yaşamış kişiler bu duruma hiçte uzak değildir. Işıklı küçük küçük noktalar görme alanını kaplar. Onun içinde küçük küçük ışıklı zigzaklı yanıp sönen noktalar, konuşma bozuklukları, kelimeleri bulamama, derdini anlatamama gibi olaylarla karşılaşılır. En kötüsü ise geçici felçler olur. Bir taraf tam felç olabilir. Auralı migren içinde biraz komatöz biraz bayılma gibi ağır tablolar seyredilebilir. Neyse ki bunlar az görülüyor.

Nörolojik bulgular; baş dönmeleri, çift görmeler, yarı kuvvetsizlikler, uyuşukluklar olduğunda migren bazen ayırt bile edilemeyebilir. Migren tanısını koymak bile zor olabilir. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç; migren çok farklı bulgularla seyredebilen bir tablodur. Ama en tipik olanı yarım baş ağrısıyla gidendir.

Kimler Migren Ağrılarına Daha Yatkındır?

Migren toplumda çok yaygın görülen bir hastalık olmakla birlikte en çok kadınlarda görülür. En çok görüldüğü grup genç ve orta yaş kadınlardır. 30 yaş grubunda neredeyse 3 kişiden 1’inde migren vardır. Bunun dışında migren her yaş gurubunda her cinste görülebilir. 1 yaşından en yaşlı 85-90 küsür yaşlara kadar migren kanıtlanmıştır. Migrenin kimde olup kimde olamayacağı konusunda bir yatkınlık söz konusudur. Burada ailesel faktörler çok önemlidir. Ailesinde migren olanlarda çoğunlukla migren ortaya çıkar. Migren; anne migrenliyse çocuklarında olma olasılığı nerdeyse %70’lerdedir.

Özellikle ailenin birkaç bireyinde hem anne hem de baba tarafında migren varsa çocuklar kaçınılmaz olarak neredeyse migrenli olmaktadır. Bu bağlamda özellikle çocuklar baş ağrısından yakındığında ailede migren varsa çocuğun baş ağrısı ciddiye alınmalıdır.

Migren Ağrıları (3)

Migren Atağına Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Migren atağına neden olan durumlar diye düşündüğümüzde iki türlü ele alabiliriz. Migreni tetikleyen faktörler ve migrenin nedenleri. Migreni tetikleyen ise; stres, açlık, uykusuzluk, lodos, adet dönemi değişikliği, bazı yiyeceklerdir.

Dünyada yaşayan her bireyi sistem gibi alırsak bu sistem dış etkenlerle açık ve dışarıyla etkileşim halindeyse bizde bu değişimlerden etkileniriz. Bunlar migreni nedeni veya migreni yaratan faktörler değildir. Migreni yaratan faktörler bizim bedenimizdeki otonom sinir sistemindeki olumsuz uyaranlardır. Bunlar alt yapıda olduğunda adet dönemindeki hormon değişimi, hava değişimi migreni etkileyebilir ve migrenin meydana gelmesine sebebiyet verir.

Migren Ağrıları (2)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica