enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Menüsküs

Menüsküsler diz eklemlerimizde bulunan hilal ve yarım ay şeklinde kıkırdak benzeri bir yapıdır. Her insanda bulunur. Yani zannedildiği gibi menüsküs bir hastalık değildir. Yırtıklar ve başka hastalıklar olduğu zaman hastalık halini alır. Normalde her insanda bulunan, yük taşıyan, kıkırdağın beslenmesine yardımcı olan, kıkırdağın kayganlığını sağlayan yapılardır. Oldukça önemli fonksiyonları vardır. Birtakım hastalıklara sebep olmaktadır. Özellikle yaralanmalar sonucu oluşan hastalıklar görmekteyiz menüsküslerle ilgili.

Menüsküs Yırtığı Nasıl Oluşur?

Menüsküs yırtığı genellikle zorlanmalar sonucu oluşur. Bu basit bir zorlanma nedeniyle olabileceği gibi ciddi spor yaralanmalarında daha çok görünmektedir. Özellikle basketbol, futbol, tenis gibi sporları yapan sporcularda daha çok görülür. Çünkü diz eklemi bunda yaralanmaya daha çok açıktır. Bununla beraber ileri yaşta da daha basit şekilde merdivenden inerken, fazla yüklenmelerle, çok fazla çömelme kalkmayla da menüsküs yırtıkları oluşabilir.

Menüsküs

İleri yaşta da menüsküste belirgin bir yaralanma olmaksızın yırtıklar görülebilmektedir. Bunlar daha çok kıkırdak hasarlarına, kıkırdak aşınmalarına eşlik eden bir yırtık şeklindedir. Bu hastalarda çok ani başlangıçlı ağrılar değil daha çok yavaş yavaş olan ağrılar görülür. Oysa spor yaralanmalarında aniden olan dizden ses gelmesiyle çıkan yırtıklar görürüz. Bunlar dizde aniden hareket kısıtlılığına, şişliğe, yürüyememeye sebep olmaktadır. İleri yaşta görülen yırtıklar birazcık daha farklıdır. Yavaş yavaş oluşan, kaşınmaya eşlik eden yırtıklar şeklindedir.

Menüsküs Yırtılmalarında Hastada Ne Gibi Şikayetler Görülür?

Menüsküs yırtığı eğer ani bir yaralanma sonucu olduysa genellikle hastada ani başlayan bir ağrı, hastada hareket kısıtlılığı, dizini bükmekte ve uzatmakta zorlanır. Bazen dizini hiç oynatamayabilir. Kilitli halde olabilir. Şişlik görülebilir. Ancak bu yırtık ani bir yırtık değilse daha çok ileri yaşta görüle yavaş yavaş oluşan aşınma yırtığı şeklindeyse ani başlayan ağrılardan çok yavaş yavaş özellikle yürümekte, merdiven inip çıkmakta, çömelmekle ortaya çıkan ağrılar şeklindedir. Daha da ilerlediğinde gece istirahatlerinde ağrılar görülebilir. Ani yaralanmalarda her zaman şişlik görülmeyebilir. Ama hastada dizinden ani bir ses gelmesi, yırtığı hissetmesi söz konusu olabilir. Daha sonra yürümede, çömelmede, merdivenden inmede-çıkmada zorluk yaşayabilir. Günlük hayat aktivitelerinde bozulma sıklıkla görülen bulgulardır. En çok hastalar ağrı nedeniyle doktora başvurmaktadırlar.

Menüsküs (1)

Menüsküs Yırtıklarında Cerrahi Tedavi Gerekli Midir?

Menüsküs (2)Menüsküs yırtığında her zaman cerrahi tedavi gerekli değildir. Cerrahi tedavinin gerekli olduğu yırtıklar çoğunluktadır. Özellikle gençlerde spor yaralanmalarına bağlı olarak oluşan ya da günlük aktivitelerde de olsa fazla yüklenme nedeniyle oluşan ani yırtıklarda yırtığın yerine, şekline ve yırtığın iyileşme kapasitesine göre tedavi kararı verilir. Özellikle menüsküs yırtığı eklem içerisinde yer değiştirmiş bir yırtık haline gelirse ve ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilemeyecek durumda bir yırtık ise cerrahi tedavi mutlaka gereklidir. Çünkü menüsküsün korunması ve yırtığın yol açacağı ikincil bozukluklardan kurtarmak için cerrahi yöntem gereklidir. Özellikle dizde ağrı, takılma ve kilitlenme hissi olan hastalarda cerrahi tedavi gereklidir. Bu şikayetlere mekanik şikayetler diyoruz. Mekanik şikayetler daha çok cerrahi tedavi gerektirdiğini bize göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica