enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Laparoskopik Cerrahi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Laparoskopik Cerrahi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Laparoskopik cerrahide hastanın karnı özel gazlar kullanılarak şişirilir. Daha sonra beş ya da on milimetrelik kesiler yapılır karın bölgesine. Buradan yerleştirilen trokar dediğimiz özel boru ve özel laparoskopik aletler ile operasyon gerçekleştirilir. En önemli özelliği hastanın standart kesisi olmuyor. Kesisi olmadığı içinde hasta çok erken ayağa kalkıyor. Ameliyat gününün akşamı ya da ertesi gün yatarak taburcu oluyor. Hastada minimal travma oluşturur.

Laparoskopik Cerrahi, Kanser Cerrahisinde De Uygulanabilir Mi?

Laparoskopik cerrahi karın içerisindeki tüm kanser olgularında uygulamak mümkündür. İlk yıllarda bunların birtakım yan etkileri olsa da artık günümüzde laparoskopik cerrahide bütün kalın bağırsak tümörlerinde, ince bağırsak tümörlerinde, böbrek tümörlerinde, böbrek üstü tümörlerinde, karaciğer ve pankreas tümörlerinde laparoskopik cerrahi uygulamaktayız.

Laparoskopik Cerrahide Hangi Gazlar Kullanılır; Bunların Yan Etkisi Var Mıdır?

Laparoskopik cerrahide değişik gazlar denenmiş fakat günümüzde tek bir gaz karbondioksit gazının bu iş için en uygun olduğu ortaya konulmuştur. Hem ucuz olması hem yanıcı ve patlayıcı olmaması nedeniyle laparoskopik cerrahide karbondioksit gazı kullanılmaktadır. Hiçbir yan etkisi yoktur.

Laparoskopik Cerrahi Nedir, Nasıl Uygulanır

Laparoskopik Cerrahiden Sonra Yara İzi Kalır Mı?

Laparoskopik cerrahiden sonra çok az da olsa yara izi kalmaktadır. Bunlar girilmiş olan portların yerlerindeki yara izleridir. Çok büyük olmamakla birlikte ya yarım santim ya da bir santim boyutlarındadır. Özellikle laparoskopik cerrahideki yara yerlerinden bir tanesi göbek bölgesindeki ilk trokarın girdiği yerdir. Genellikle buna ilave olarak diğer yerlerden iki veya üç tane daha trokar girilir ve hastalar ameliyat sonrası dönemde göbek bölgesindeki yarayı göremezler. Dolayısıyla göbek bölgesindeki yara hemen hemen hiç görünmez. Ama bunun yanında diğer bölgelerden girilen yara yerleri azda olsa görülebilir.

Hangi Ameliyatlar Laparoskopik Olarak Yapılabilmektedir?

Günümüzde hemen hemen bütün karın ameliyatları laparoskopik olarak yapılmaktadır. En sık yapılan ameliyatlar; safra kesesi ameliyatları, apandisit ameliyatları, kalın ve ince bağırsak ameliyatları, reflü ameliyatları, böbrek üstü bezi, böbrek, dalak, pankreas ve karaciğer ameliyatları laparoskopik olarak yapılmaktadır. Bunun yanı sıra karın duvarını ilgilendiren fıtıklar; kasık fıtıkları da laparoskopik olarak yapılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica