enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ganglion (Kistik Higroma) Nedir?

Ganglion (Kistik Higroma) Nedir?

Ganglion el bileği bölgesinde gerek iç yüzde gerek dış yüzde olabilen eklemden veya tendonların etrafındaki kılıftan çıkan içi arap sabunu kıvamında diyebileceğimiz eklem sıvısıyla dolu olan bir keseciktir.

Ganglion Belirtileri Nelerdir?

Ganglionun en temel belirtisi el bileği çevresindeki şişliklerdir. Bu şişlikler genellikle çok sert bir şekilde ele geldiği için elimde, el bileğimde kemik çıktı gibi yakınmalarla hastalar gelirler. Aslında sıkı bir kapsül tarafından sıkıştırılan bu sıvının dışarıdan sert olarak algılanması ve adeta kemik sertliğinde algılanması şeklinde ilk bulguyu verir. Daha sonraki hastalar genellikle bu kitleyi bir tümörel hadise olarak algıladıkları için tümör korkusu olur. Üçüncü olarak da el hareketlerinde, parmak hareketlerinde yer kaplaması nedeniyle bu kitlenin güçlü yani tendonlara, sinirlere baskı yapmasıyla beraber hafif his bozuklukları veya parmakları, el bileğini oynatmakta güçlük şeklinde bulgularla gelir.

Ganglion Nasıl Oluşur?

Ganglionun nasıl oluştuğuna dair pek çok teori vardır. Bunlardan en kabul göreni eklemin aşırı kullanımıyla yani elimizin ve el bileğimizin aşırı kullanımı tekrarlayan kullanımlarla artan basıncını bir fıtık gibi kapsülü itmesi ve eklem sıvısının o fıtığın içerisini doldurması şeklindedir.

Ganglion (Kistik Higroma) Nedir

Ganglion Nasıl Tedavi Edilir?

Ganglion tarihsel açıdan da çok farklı şekillerde tedavi edilen, ülkemizde de çok folklorik tedavileri olabilen bir hastalıktır aslında. Duayla, parayla bastırarak kistin patlatılma esaslı tedaviler vardır. Buradaki başarı şansı %10-15’i geçmiyor. Daha tıbbi metot olarak enjektör yardımıyla içindeki sıvının aspire edilmesi şeklinde yapılan tedavilerde eğer birden fazla kere yapıyorsanız aşağı yukarı %35-40’lara varan kür etkisi tedavi etkisi vardır. Ama ganglionun temel problemi zaten sık tekrarlamasıdır. Çünkü etrafındaki kapsülün hatta kapsülünde tam manasıyla çıkartılması yeterli olmaz. Gerçek tedavisi için etrafındaki bir miktar sağlam dokunun çıkartılması gerekir. Bugün biliyoruz ki sadece kistin çıkartılması ki sıklıkla ortopedik cerrahlar veya genel cerrahlar tarafından uygulanan yöntem budur. Aşağı yukarı %40’lara varan tekrarlama riski yine var. Ama etraftaki 2-3 milim sağlam doku ile beraber çıkartılırsa bu kist tekrarlama olasılığı %4’lere kadar düşer.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica