enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
EEG Nedir?

EEG elektroensefalografinin kısaltılmış halidir. Yani; beynimizdeki sinir hücrelerinin ürettiği elektriksel aktiviteyi kafatasımızın, cildin üzerinden yapıştırdığımız elektrotlar vasıtasıyla kaydettiğimiz bir yöntemdir.

EEG Nasıl Yapılır?

EEG elektroensefalografi beynimizin biyoelektrik aktivitesini kafa derisi üzerine yerleştirdiğimiz elektrotlar aracılığıyla kaydederek yaptığımız bir tetkiktir. Bu sayede beynin biyoelektrik aktivitesini incelemiş oluyoruz.

Bu tetkiki yapmak için hastamızın kafa derisinin temiz olması yani saçlarının yıkanmış olması önemlidir. Ayrıca karnının tok olması önemlidir. Konuda deneyimli bir teknisyen öncelikle hastanın başına elektrotları yerleştirmelidir. Daha sonra bunları bilgisayar aracılığıyla beyindeki elektriksel aktivitenin kaydını yapmaktadır. Bu kayıt hastada beklenilen hastalığa göre en az 20 dk. Veya daha uzun sürelerde yapılabilir. Bazen bütün gece boyunca yapılabilir. Ama normal rutin bir EEG çekiminde en az 20 dk. Yapmak uygundur.

EEG Nedir (2)

Bu çekim sırasında bazı aktivasyon yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi hastaya mutlaka göz açıp-kapatma yapılmalıdır. Daha sonra hiperventilasyon dediğimiz derin soluk alıp verme periyotları yapılmalıdır. Bir de fotik stimülasyon dediğimiz ışık uyaranı vererek hastanın buna tepkisini inceleme yöntemi yapılmalıdır. Bunun dışında pek çok spesifik epilepsi nöbetleri için diğer aktivasyon yöntemleri var ama onlar nadir hastalarda kullanılıyor. Burada yazılan üç aktivasyon yöntemi her çekimde mutlaka yapılması gerekir.

Çekim tamamlandıktan sonra bilgisayarda oluşan kayıtları konusunda uzman bir hekim inceleyerek değerlendirme, rapor hazırlayacaktır. Hastanın klinik bulguları ve bilgisayardaki kayıtlar neticesinde rapor hazırlanıp hastanın hizmetine sunulacaktır.

EEG Nedir (1)

EEG Hangi Hastalıkların Teşhisi İçin Yapılır?

Eeg yani elektroensefalografi bildiğimiz gibi beynin biyoelektrik aktivitesini kafa derisi üzerine yerleştirdiğimiz elektrotlar aracılığıyla kaydederek yaptığımız bir inceleme yöntemidir. Bu yöntem eskiden çok daha fazla hastalığın tanısı için kullanılabiliyordu. Hala hepsi için kullanılabilir. EEG’nin bu yetileri hala var ancak günümüzde daha gelişmiş tetkikler vardır. Pek çok yapısal hastalığın tanısını koymak için. Onun için günümüzde EEG daha çok epilepsi hastalığı dediğimiz sara hastalığının tanısında çok yaygın olarak kullanılır. Bazı uyku bozukluklarının teşhisinde, çocukların ve erişkinlerin beyin gelişimini değerlendirmek için de EEG halen daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Pek çok hastalıkta da kullanılabilir ama günümüzde bu alanlarla sınırlandırılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica