enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Devlik Hastalığı Ve Akromegali Nedir, Neden Oluşur?

Devlik Hastalığı Ve Akromegali Nedir, Neden Oluşur?

Akromegali büyüme hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı ortaya çıkan bir klinik görünümdür. Kelime anlamı da ellerde, ayaklarda, uçlarda büyüme anlamına gelir. Eller kabalaşır, şişer, büyür. Ayaklar büyür, yüzük parmaklara sığmaz olur, ayakkabılar küçük gelmeye başlar, sürekli ayakkabı numarası büyür, bunun ötesinde çene öne doğru uzar, alın biraz bombeleşir, burun öne doğru uzar, hastanın yüz şekli değişip, çok tipik bir görünüm almaya başlar. Yumuşak dokular şişer, özellikle yüz hatlarında kabalaşma başlar, dişleri aralanır, bunlar akromegalinin görüntüsel değişiklikleridir. Devlik hastalığı da büyüme hormonunun aşırı salgısına bağlı ortaya çıkan bir tablodur. İkisinin arasındaki fark, birinde büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra tümörün etkisinin başlamasıdır. Diğerinde de, büyüme kıkırdakları henüz tamamlanmadan, yani daha erişkin olmadan ortaya çıkması durumunda bu tümörlerin devlik hastalığı ortaya çıkar ve sadece eller, ayaklar değil boyda aşırı büyür. Bu da akromegaliye göre daha tehlikeli bir durumdur ama artık daha az rastlanılmaktadır. Çünkü artık çocuklar ve gençler daha sık takip edilmektedir. Boydaki aşırı büyüme ailelerin dikkatini çekmekte ve hekime başvurulduğu zaman tanı daha erken konabilmektedir.

Devlik Hastalığı Ve Akromegali Nasıl Tedavi Edilir?

Devlik hastalığı ve akromegali, büyüme hormonunun aşırı salgılanmasına bağlıdır. Bu büyüme hormonu genellikle, hipofiz bezindeki bir büyüme hormonu salgılayan tümörden kaynaklanır. Onun için o tümörün cerrahi olarak çıkarılması hastalığı tedavi etmek için genellikle yeterlidir. Eğer cerrahiye rağmen büyüme hormonu yüksek seviyelerde seyretmeye devam ederse, o zaman kalıntı tümör olduğu anlamına gelmektedir. Böyle olduğu durumlarda ya ikinci bir cerrahi düşünülür eğer cerrahi ile tamamen çıkarılamayacaksa, cerrahiden sonraki ikinci basamak olan hormon baskılayıcı ilaç tedavisine geçilebilir. Bir başka tedavi yöntemi ise ışın tedavisidir. Ancak ışın tedavisi üçüncü basamak olarak en son düşünülüp uygulanmaktadır.

Devlik Hastalığı Ve Akromegali Nedir, Neden Oluşur

Devlik Hastalığı ve Akromegali Tedavi Edilmezse Nelere Yol Açabilir?

Devlik hastalığı tedavi edilmezse boy uzamaya devam eder. Tabi sadece boy değil iç organlarda da büyüme hormonunun fazlalığında ortaya çıkabilecek tansiyon yükseklikleri, şeker hastalığı, kemiklerde kireçlenmeler gibi bir takım başka sıkıntılarda ortaya çıkmaya başlar. Onun için muhakkak tedavi edilmesi gerekir. Akromegalide yine benzer bir durumdur, ama akromegalide boy büyümez sadece uçlar büyür. Yani eller, ayaklar, çene öne doğru büyür, burun büyür. Bu hastalıkta tedavi edilmezse büyüme devam eder onun için mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. İç organlarında büyüme, kalp problemleri ve en önemlisi ikincil kanserleşmeler bu hastalıkta daha sık görülür. Normal hastalarda bir olarak görülen kanser riski, bu hastalarda dörde katlanabilir. Özellikle tiroid, meme, kolon gibi organların kanserleri daha sık rastlandığı için bu hastalığı mutlak suretle durdurmak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica