enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir?

Deride Nasıl Belirti Verir?

Behçet hastalığı 1940’lı yıllarda bir Türk dermatologun Prof. Dr. Hulusi BEHÇET tarafından tanımlanan bir tür genetik hastalıktır. Çeşitli bağışıklık sistemi mekanizmalarının bozulmasından dolayı oluşan bir tür damarlanma iltihaplanmasıdır. Bu hastalıkta özellikle coğrafi dağılım açısından tarihi İpekYolu’nu takip etmekte. Genç erkek hastalarda oldukça agresif, kötü seyredebilmekte. Erken tanısı çok önemlidir. Özellikle deride bir takım özgün lezyonlar yaratabilmekte. En çok yılda üçten fazla geçirilen ağız içi aftlar oldukça önemlidir. Bu şekilde başlayıp 6-8 yıl bu şekilde seyredip, daha sonra hastalık ortaya çıkabilmektedir. Ağız içi aftlar dediğimiz zaman ortası beyaz, kenarları kırmızı lezyonlardır. 1cm ve üzeri boyutlara kadar ağrılı bir şekilde çıkabilmektedir. Bunun dışında genital bölgede ülserler olabilir. Bunlar da çok ağrılı iz bırakan lezyonlardır.

Behçet Hastalığı Nedir (1)

Bir diğeri de akne benzeri özellikle adolesan çağı geçmiş erişkinlerde sivilcemsi oluşumlar görebilmekteyiz. Özellikle üst gövdede. Özellikle diğer deri lezyonları bacaklarda ağrılı eritema nodosum dediğimiz modüllerdir. Bu hastalığa özgü bir lezyonlar bütünüdür. Diğer yapabileceği bulgular sweet hastalığı benzeri yine ağrılı, kırmızı, şiş lezyonlar oluşturabilmektedir.

Deri bulgusu olarak tanıda da kullanıyoruz. Paterji testi dediğimiz bir testin pozitifliği de deride özellikle nötrofil ağırlıklı bir iltihaplanmanın olduğunu açıklayan bir testtir. Deride bu bulguları yaratıyor.

Behçet Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Behçet hastalığında 1990 yılında bir sınıflandırma yapılmıştır. Özellikle yılda üçten fazla tekrarlayan ağız içi aftlar ve buna eşlik edebilecek biraz sonra yazacağım dört bulgudan iki tanesinin pozitif olmasıdır. Tekrarlayan genital ülserler, deride eritema nodosum, papülopüstüler lezyon dediğimiz sivilce benzeri oluşumlar, göz tutulumu özellikle uvea ve retina tabakası oldukça sıkıntılı tutulumlar, yapışıklıklar yapabilmektedir. Sonunda da körlüğe kadar gidebilmektedir. Göz tutulumu oldukça önemlidir. Ayrıca paterji testi pozitifliği, paterji testi dediğimiz test kola uygulanan, steril iğnelerle bir tür travmatizasyon sağlamaktır. Kol iç testlerde uygulanan bu test 48 saat sonra okuduğumuzda eğer sivilcemsi oluşumlar oluşturuyorsa buna biz paterji testi pozitifliği diyoruz. Bu tanıyı koydurtmuyor ama tanıyı destekliyor. Özellikle bunun da pozitif olması bu sayılan dört bulgudan tekrarlayan iki tanesi ağız içi aftlarına eşlik ediyorsa behçet tanısı koyulabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica